Tjänster

Rektoskopi/Proktoskopi

En rektoskopi/proktoskopi innebär att man undersöker ändtarmen med hjälp av en tarmkikare, ett så kallat rektoskop/proktoskop. Ofta genomgår man undersökningen om man lider av magsmärta eller har besvär med avföringen.
Rektoskopin/proktoskopin kan bland annat visa om det finns blödningar, sår eller tumörer i ändtarmen eller om ändtarmen är inflammerad. Läkaren kan även ta prover från tarmen med en liten tång som förs in i rektoskopet/proktoskopet.

Ultraljud buk

Ultraljudsundersökning av buken görs av en av våra specialister. Undersökningen utförs utanpå kroppen och gör inte ont. Läkaren stryker på gel över magen, sedan förs ett ljudhuvud i plast över huden. Ljudhuvudet sänder en ljudstråle och tar emot ekon från från organen i buken.
En dator räknar sedan utifrån dessa ekon ut en bild som visas på en bildskärm. Att undersökas med ultraljud är helt ofarligt. Det tar ca 15 minuter och du är sedan klar att gå hem.

Hemorrojder

Hemorrojder är en utbuktning av slemhinnan i analkanalen som innehåller en gren från ett venöst blodkärl. Hemorrojder delas ofta in i 4 grader.

  • Hemorrojder i övre delen av analkanalen, kan orsaka sparsam blödning.
  • Hemorrojder tillfälligt utanför analkanalen, reponeras spontant efter avföring. även denna kan ge en sparsam blödning.
  • Hemorrojder som förblir prolaberade efter avföring. Kan ge blödning.
  • Hemorrojder som förblir prolaberade och inte går att responera. Kan bli incarcerade (trombotisering kan ske)

Vilka är symtomen?
Några av de vanligaste symtomen är klåda, smärta, flytning, blödning

Behandling
Det finns flera olika sätt att behandla hemorrojder beroende på vilken grad hemorrojden är.

Analfistel

En analfistel består av ett tunt gångsystem runt anus som kvarstått efter läkning av en analabscess. Som en följd av att en sådan varhärd öppnas kan en fistel uppstå mellan analkanalen och huden bredvid ändtarmsöppningen.
Tarmbakterier och sekret transporteras konstant ut i fisteln och blir därför svårläkt. Vanligast drabbade är män i åldern 20 till 50 år.

Symtomen brukar vara tunnflytande vätska som läcker ut. Detta kan tillfälligt upphöra, men återkommer ofta.

Vid undersökning ser man en liten öppning i huden intill anus - mynningen av fistelgången. Detta är vanligtvis tillräckligt för diagnos och beslut om operation.

Det finns olika kirurgiska operationsalternativ, beroende på hur fisteln ser ut anatomiskt. Ibland räcker det med ett enda ingrepp som enbart lämnar kvar ett sår som sedan får läka. Det görs även ingrepp stegvis vid flera tillfällen med några veckors mellanrum. Kirurgen planerar din behandling anpassad för just dina besvär. Ingreppet sker antingen i narkos eller i ryggbedövning.

Läkningstiden beror på vilken operationsmetod man valt, men det är viktigt att såret hålls öppet och rent efter operationen.

Analfissur

En analfissur är ett sår i form av en spricka vid ändtarmsöppningen som uppkommer av förstoppning eller hård avföring.

Om man har en spricka brukar det smärta vid tarmtömning. Det kan uppkomma en kramp i ändtarmens slutmuskel vilket gör att blodcirkulationen i slemhinnan blir dålig, vilket försvårar läkningsprocessen av såret.

Det händer ofta att man får inflammation runt såret och då kan det bildas en liten hudflik på utsidan av ändtarmsöppningen.

De vanligaste symtomen är smärta vid avföring (ibland även en lång stund efteråt) samt blod vid tarmtömning.

Läkaren kan skriva ut salvor eller mediciner som har en avslappnande effekt på musklerna. Om man har mycket besvär och sprickan inte läker, kan man behöva en operation.

Mage & tarmbesvär

Magen är en väldigt känslig del av våra kroppar som påverkar oss i vår vardag. Stress och dålig kost påverkar våra magar negativt, hur och hur mycket varierar från individ till individ.



Magproblem är väldigt vanligt i Sverige, som till exempel magkatarr, IBS och för mycket gaser.
På en konsultation med vår mag- & tarmspecialist görs en grundlig utredning av dina besvär.